تفاوت پمپ و بوستر پمپ

مقدمه

در این نوشته از نافکو به شرح کامل تفاوت الکتروپمپ و بوسترپمپ می پردازیم و در واقع در این نوشته بسیاری از تصورات اشتباه درمورد بوستر پمپ و پمپ را مو شکافانه بررسی کرده و دلیل این اشتباهات را هم بیان می کنیم، پس با ما همراه باشید.

پمپ یا الکتروپمپ چیست

در اینجا تلاش بر این نیست که بگوییم پمپ چیست بلکه شرح مختصی از آن را بیان می کنیم، پمپ تشکیل شده از پمپ و محرک پمپ، این محرک می تواند از نوع الکتریکی (مانند الکتروموتور) یا از نوع دیزل باشد، پس می توانیم آن را الکتروپمپ یا دیزل پمپ هم نامگذاری کنیم.

تعریف بوستر پمپ

همانطور که قبلا گفته شد می خواهیم به شرح کوتاهی از مفهوم بوستر پمپ بپردازیم، در ادامه ی بحث باید متذکر شد که الکتروپمپ ها به تنهایی نمی توانند نیاز ما برطرف کنند بدین معنی که بوستر پمپ تلقی نمی شوند، به همین دلیل بسیار مهم باید تجهیزات مکانیکی و الکتریکی مکمل خودش را داشته باشد تا بتواند نیاز ما را مورد سنجش قرار داده و برطرف کند.

حال سوالی که مطرح است این تجهیزات می توانند چه نوع تجهیزاتی باشند؟ در جواب باید گفت تجهیزاتی مانند شیرآلات مکش و دهش، تابلو فرمان و کنترلر، مسیر سنجش و افت فشار، منبع تحت فشار، یعنی این تجهیزات را باید داشته باشد تا بتوانیم به آن بوستر پمپ بگوییم.

پس در این مرحله متوجه تفاوت پمپ و بوستر پمپ شدیم، همانطور که در زیر نشان داده شده است نمونه هایی از ساختار پمپ و تجهیزاتی اتصالی آنها آورد شده و می خواهیم به بررسی یکسری تصورات اشتباه در مورد این تجهیز بپردازیم.

پمپ و تجهیزات آن | تفاوت پمپ و بوستر پمپ | نفکو

آیا این تصور اشتباه است که بوستر پمپ باید یک شاسی کشی و یک پمپ روشن نصب شده داشته باشد؟ در جواب باید گفت که خیر، زیرا یک پمپ هم می تواند با تجهیزاتی که در بالا نامبرده شد، یک بوستر پمپ را تشکلیل دهد، در صورتی که بوستر پمپ یا بوستر ست یک کلمه انگلیسی است به معنای اینکه پمپ وظیفه تقویت فشار را بر عهده دارد عنوان می شود. بعنوان مثال می توان گفته که پمپ تحت فشار خانگی (که تقریبا همه از آن استفاده می کنند) که به منظور تامین فشار آب شرب استفاده می شود، با تجهیزات اتومات مانند مانومتر،پنج راهه، کلید اتومات، گیج فشار، الکتروپمپ و منبع تحت فشار و… می تواند یک بوستر پمپ باشد که در واقع سیستم آب شرب پمپ های ما را پاسخگو است پس در نتیجه ما می توانیم بوستر پمپی با یک پمپ به همراه تجهیزات جانبی داشته باشیم.

بوستر پمپ و تجهیزات آن | تفاوت پمپ و بوستر پمپ | نافکو

چرا به بوستر پمپ نیاز داریم؟

همانطوری که از اسمش پیداست برای مکان هایی نیاز داریم که یک پمپ جوابگوی نیاز ما نیست یعنی از لحاظ هد و دبی جوابگوی نیاز ما نباشد یا اینکه جواب کار ما را به اندازه ای می دهد اما ما می خواهیم این پمپ همیشه بیشتر از آن راندمان کاری که دارد فعالیت داشته باشد (بیش از حد ظرفیت خود کار کند)، بعنوان مثال با دبی ۲۰ مترمکعب و هد ۴۰ متر، در واقع با یک پمپ معمولی میشود این هد و دبی را بدست آورد پس در این شرایط چرا از بوستر پمپ استفاده می کنیم؟ ببینید این مورد را نظر داشته باشید که ممکن است ۲۰ مترمکعب نیاز نداشته باشید یا اینکه یک پمپ بیش از حد تحت فشار نباشد یا اینکه به بیشتر از ۲۰ مترمکعب نیاز داشته باشید و… ، پس در چنین شرایطی ملزم به استفاده از بوستر پمپ هستیم (که قبل از آن بایستی نوع بوستر پمپ خود را انتخاب کنید)، در واقع ما در همین قسمت مجددا به تفاوت پمپ و بوستر پمپ اشاره ای کردیم، چرا که وقتی نیاز به تامین فشار بیشتر آب باشد (شرایط خاص) اقدام به استفاده از بوستر پمپ می کنیم.

انواع بوستر پمپ

بوستر پمپ ها انواع مختلفی دارند از جمله آبرسانی، آتس نشانی، اسید و تزریق و دو نوع دیگر هم وحود دارد بنام آبیاری (کشاورزی) و آب گرم که به نوعی جز سیستم بوستر پمپ آبرسانی هستند اما می توان بدلیل کاربرد خاصی که دارند آنها را تفکیک کرد. بوستر پمپ ها رو می تونیم از جهات مختلف دسته بندی کرد، از لحاظ پروانه پمپ میتوان به دو دسته تک مرحله ای و چند مرحله ای و یا به دو دسته سری و موازی تقسیم بندی کرد اما بطور کلی از لحاظ راه اندازی معمولا به دور ثابت و دور متغیر تقسیم بندی می کنند.

بوستر پمپ دور ثابت

مبحث بوستر پمپ دور ثابت به نسبت ساده است، به محض زدن دکمه استارت، پمپ ها با بیشترین سرعت (سرعت نامی) خودشان در همان لحظه وارد مدار شده و کار آبرسانی را انجام می دهند.

بوستر پمپ دور متغیر

اما در بوستر پمپ دور متغیر شرایط متفاوت است، بدلیل وجود تجهیزی بنام درایو در تابلو فرمان، درایور در واقع دور موتور را بر اساس تنظیماتی روی آن اعمال می کنید کنترل می کند که با چه سرعتی راه اندازی شود یا در چه سرعتی توقف کند (یعنی فرکانس را تغییر می دهد).

انواع پمپ یا الکتروپمپ

پمپ از لحاظ ساختار به دو نوع جا به جایی مثبت و دینامیکی تقسیم می شود، پمپ های جا به جایی مثبت پمپ هایی هستند که علت نامگذاری آنها به “جا به جایی مثبت” به این دلیل است که در حجم جا به جایی (چه پیستونی چه دنده ای) یک مقدار مشخصی از آن سیال را جا به جا می کند، از این پمپ ها در مکان هایی که فشار بسیار زیادی نیاز باشد استفاده می شود یعنی سیال کمی را بخواهیم جا به جا کنیم ولی فشار زیادی مورد نیاز باشد در اینجا از پمپ های جا به جایی مثبت استفاده می کنیم (در شکل زیر انواع پمپ جا به جایی مثبت آورده شده است). پمپ های دینامیکی خود به سه دسته  محوری، شعاعی و مختلط تقسیم می شوند (البته اگر پمپ های خاص را حساب نکنیم)، پمپ های دینامیکی محوری در واقع همان ملخی ها هستند که در مکانی استفاده می شوند که آبدهی زیادی نیاز داشته باشند، پمپ های شعاعی و مختلط معمولا بیشترین استفاده را دارند، پمپ های شعاعی شامل پمپ های شناور تخت، پمپ فشار قوی و پمپ گریز از مرکز می باشند، پمپ مختلط هم شامل پمپ شناور کوزه ای می باشد.

نمودار انواع پمپ | نافکو

کاربرد انواع پمپ ها

کاربرد پمپ های شناور

برهی چاه های عمیق استفاده می شوند، بعنوان مثال در بحث حفاری یا آب شور دریا بایستی از پمپ شناور استیل استفاده کنند بدلیل اینکه این آب شور خوردگی زیادی را ایجاد می کند، برای سایر مصارف هم می توانمند از جنس چدن استفاده کنند.

کاربرد پمپ های گریز از مرکز (سطحی)

بعنوان مثال در بحث کشاورزی که می خواهیم مقدار مشخصی ار آب را روی سطح انتقال دهیم و به عمق زیادی هم نیاز نداریم یا بعنوان مثال بخواهیم آب کشی را برای یک استخر انجام دهیم.

کاربرد پمپ های فشار قوی

این پمپ شبیه به پمپ های گریز از مرکز هستند فقط تعداد طبقات زیاد می شود، در مکان های که فاصله جا به جایی (ارتفاع) تا حدی زیاد باشد که گریز از مرکز جوابگو نباشد (اما دبی جوابگو باشد)، از پمپ فشار قوی استفاده می کنیم، در صنعت کشاورزی، نفت، صنایع فولاد و… که با توجه به نیاز متریال متفاوت خواهد بود.

موارد استفاده از بوستر پمپ

همانطور که در بالا ذکر شد انواع بوستر پمپ وجود دارد که هرکدام کاربرد خاص خودشان را دارند که به شرح هر کدام می پردازیم. موارد استفاده بوستر پمپ آّبرسانی در ساختمان های اداری، مسکونی، تجاری و کارخانجات صنعتی، برای تامین آب مصرفی ساکنین. در بوستر پمپ های آتشنشانی هم به همین شکل اما بوطر اختصاصی در بحث اطفا حریق استفاده می شود، بوستر پمپ آب گرم هم که نوعی بوستر پمپ آبرسانی به حساب می آیند (از لحاظ تجهیزی و کاربردی) که در شوفاژخانه ها (موتورخانه ها) و در سیستم سرکولاتور بویلر مورد استفاده قرار می گیرند. بوستر پمپ های آبیاری هم نوعی آبرسانی هستند که همان طور که از اسمشان پبداست در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرند و از تفاوت بوستر پمپ آبرسانی با بوستر پمپ کشاورزی می تواند تفاوت در میزان آبدهی پمپ ها، استفاده از جوکی پمپ یااستفاده از منبع دیافراگمی و… باشد. کاربرد بوستر پمپ اسید بیشتر در مصارف صنعتی مانند باطری سازی، اسید شویی مبدل های حرارتی که بدلیل باز بودن مسیر آب باعث شوره زدن مدار شده است، بوستر پمپ تزریق هم برای مکان هایی استفاده می شود که نیاز است در مسیر مقدار مشخصی کلر اضافه کنیم جهت پاکسازی و ضد عفونی کردن آن سیال، بعنوان مثال در ورودی آب های شهری از این سیستم می توانند استفاده کنند.

مهم ترین تفاوت پمپ آب و بوستر پمپ

همانطور که قبلا گفته شد می توانیم از کاربرد پمپ و بوستر پمپ هم می توان به تفاوت شان پی برد، اما از مهم ترین تفاوت های پمپ آب و بوستر پمپ می توان به تفاوت در هزینه ها و تفاوت در عملکرد اشاره کرده، بطور کلی هزینه های تولید یا نصب و راه اندازی و حتی تعمیر و نگهداری پمپ ها با بوستر پمپ متفاوت است که این امری طبیعی است زیرا این کاربردشان است که باعث ایجاد تفاوت می شود.

تفاوت پمپ فشار قوی و بوستر پمپ

در هنگام استفاده از پمپ فشار قوی، دبی با افزایش فشار کاهش پیدا میکند و زمانی که در فشار زیاد به آبدهی (دبی) زیادی نیاز باشد به مشکل برخواهد خورد که این مشکل را با بوستر می توان برطرف کرد.

نتیجه گیری

در این مقاله متوجه شدیم که پمپ و بوستر ست چه تجهیزاتی هستند و در چه مکان هایی می توان از آنها استفاده کرد، در ضمن به موارد کاربرد و معرفی انواع بوستر پمپ و پمپ نیز اشاره ای شد. در پایان هم نکته ای را متذکر شدیم که باعث ایجاد تصوری اشتباه برای سازندگان بوستر پمپ شده بود.

سوالات متداول

از مهم ترین تفاوت های پمپ آب و بوستر پمپ می توان به تفاوت در هزینه ها و تفاوت در عملکرد اشاره کرده، بطور کلی هزینه های تولید یا نصب و راه اندازی و حتی تعمیر و نگهداری پمپ ها با بوستر پمپ متفاوت است که این امری طبیعی است زیرا این کاربردشان است که باعث ایجاد تفاوت می شود.

پمپ های شناور در حفاری و چاه های عمیق، پمپ فشار قوی در جایی که ارتفاع زیاد باشد (و پمپ گریز از مرکز در واقع جوابگو نباشد)، پمپ گریز از مرکز هم در صنعت کشاورزی و آب کشی برای استخرها و ساختمان های بزرگ و… کاربرد دارند.

2 دیدگاه در “تفاوت پمپ و بوستر پمپ

  1. داوود اکبری گفت:

    سلام خداقوت
    چه جالب نمیدونستم بوستر پمپ چیه

    1. nafcoir گفت:

      سلام جناب اکبری، تشکر
      شما جهت اطلاعات بیشتر راجب بوستر پمپ می تونید به صفحه تخصصی بوستر پمپ مراجعه کنید
      https://naf-co.ir/booster-pump/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.
فروشگاه