جوکی پمپ چیست و چه کاربردی دارد

مقدمه

با توجه به عدم نیاز به استارت پمپ های اصلی به این دلیل که حجم آبدهی و توان الکتروموتور بالا است، در مواردی مانند افت های جزئی مسیر مانند نشتی سیستم، مصارف کم، نوسانات فشار و تامین آب و یا حتی تغییر دما و… پمپ با دبی پایین تر مورد نیاز است (مانند جوکی پمپ)، پس در نتیجه منطقی نیست که الکتروپمپ های اصلی به ازای هر مصرف و افت فشار مداوم وارد مدار شوند، پس جوکی پمپ (پمپ پیشرو) این وظیفه را بر عهده دارد تا در صورتی که پمپ اصلی وارد مدار شد نشان دهنده ی حریق در فضای کاربری است، در پایان متوجه خواهید شد که الزامی در نصب و راه اندازی جوکی پمپ در مکان های مختلف وجود ندارد.

جوکی پمپ Jockey pump چیست؟

پمپی است که برای تامین افت فشارهای جزئی سیستم استفاده شده و معمولا اولین پمپی است که در بوستر پمپ ها روشن می شود، دبی این پمپ نباید از دبی نشتی های نرمال سیستم کمتر باشد، برای حفظ و کنترل فشار در سیستم نمی توان از پمپ اصلی اطفا حریق استفاده کرد دلیل آن، آبدهی و توان بالای پمپ اصلی است که می تواند ظرفیتی بیش از ظرفیت پمپ جوکی را تولید کند.

شکل جوکی پمپ در یک بوستر پمپ آتش نشانی | نافکو

وظایف جوکی پمپ

  • به منظور افت فشار و ثابت نگه داشتن فشار در تمامی زمان نشتی در مسیر
  • به منظور جلوگیری از روشن و خاموش شدن پمپ های اصلی در مصارف کمتر از جاکی پمپ استفاده میشود

فشار جوکی پمپ چگونه تعیین می شود؟

فشار ژاکی پمپ باید هم اندازه پمپ های اصلی و دبی آن  باید کمتر از جریان خروجی  از یک اسپرینکلر در سیستم در نظر گرفته شود، فشار را بین ۵ تا ۱۰ psi باید بالاتر از پمپ اصلی در نظر گرفته شود، زیرا جوکی پمپ بعنوان اولین پمپ وارد مدار میشود و دبی آن کمتر از کوچکترین مصرف کننده (اسپرینکلر) باشد یعنی ۲۰ gpm معادل ۴/۵ m3/hr.

نکات استفاده از جوکی پمپ

  • پمپ های پیشرو و اتصلاتی که در مکش و دهش بسته میشود، نیازی به ثبت شدن (Listed) ندارند و می توانند مورد تائید استاندارد باشند
  • جوکی پمپ ها باید بگونه ای انتخاب شوند که بواسطه ی نشتی مجاز و چکه های عادی و تحت فشار، فشار سیستم اطفا حریق را مجدد تامین کنند
  • ظرفیت نامی پمپ جوکی نباید کمتر از میزان نشتی معمولی باشد
  • فشار تخلیه ی پمپ پیشرو باید قابلیت نگهداری فشار مطلوب در سیستم اطفا را داشته باشد
  • شیرآلات و اجزای آن نیازی به حالت Listed ندارد
  • پمپ های نگه دارنده فشار (جوکی پمپ) نیازی به نیروی رزرو ندارند به این معنی که نیازی نیست که پمپی را بعنوان رزرو برای جوکی پمپ در نظر بگیریم

نصب جوکی پمپ در سیستم پمپاژ اطفا حریق

در این بخش به این سوال پاسخ می دهیم که آیا در سیستم پمپاژ اطفا حریق نصب جاکی پمپ الزامی است؟ برای رسیدن به این پاسخ، بهتر است ابتدا با انواع سیستم سنجش و فرمان افت فشار آشنا شویم که در زیر به شرح آنها خواهیم پرداخت.

انواع سیستم سنجش و فرمان افت فشار

منظور از سیستم سنجش و فرمان افت فشار، مسیر فرعی که افت فشار سیستم را دریافت میکند و به مدار کنترل و فرمان انتقال خواهد داد و در نتیجه باعث تغییر در عملکرد الکتروپمپ خواهد شد (خاموش یا روشن بودن الکتروپمپ تفاوتی ندارد)، در ادامه به انواع سیستم سنجش در اطفا حریق می پردازیم.

انواع سیستم سنجش و فرمان افت فشار | نافکو

سیستم سنجش اتوماتیک

اکثر سیستم های پمپاژ آتش نشانی بصورت اتومات و به کمک تجهیزات کنترلی، افت فشار را در سیستم دریافت می کنند و به منظور تامین و افزایش فشار آب شروع بکار می کنند، پس در نتیجه برای سیستم پمپاژی که بطور خودکار با افت فشار سیستم وارد مدار میشود، جوکی پمپ الزامیست، مگر وسیله ای غیر از پمپ برای حفظ فشار سیستم و تامین فشار بالاتر از فشار استارت پمپ اصلی وجود داشته باشد.

شمای کلی سیستم سنجش تحت فشار اتوماتیک | نافکو

جهت سفارش تولید، نصب و راه اندازی انواع بوستر پمپ و پمپ با تیم طراحی و مشاوره نافکو در تماس باشد

سیستم سنجش غیر اتوماتیک

پمپ آتش نشانی غیر اتوماتیک و پمپ های آتش نشانی که از روش سنجشی غیر افت فشار برای عملکرد سیستم استفاده می کنند، ممکن است نیازی به پمپ تثبیت فشار نداشته باشد. بطور مثال پمپ آتش نشانی ممکن است بصورت الکترونیکی توسط سیگنالی از سیستم کش در اعلان حریق، فرمان استارت را گرفته و روشن شود مانند سیستم حریق از نوع سیلابی.

پیشنهاد مطالعه: بوستر پمپ آتش نشانی چیست

*این ویدیو به شرح اجزای سیستم سنجش غیر اتوماتیک می پردازد، بعد از معرفی می بینید که در یک انبار حریقی بوجود آمده، دیتکتور این حادثه را سنس می کند و به تابلو اعلان حریق می فرستد و تابلو اعلان در نهایت شیر برقی را باز کرده و آب را وارد مدار میکند و سیستم به این دلیل که از نوع باز یا سیلابی است، آب را به مکانی هدایت می کند که حریق بوجود امده است.

پس در این ویدیو متوجه این مسئله خواهیم شد که نیازی به پمپ جوکی نیست و نمی توان گفت که همیشه الزامی در نصب جوکی پمپ وجود دارد.

محاسبه جوکی پمپ

در این بخش به محاسبه ظرفیت پمپ جوکی در سیستم آتش نشانی میپردازیم، در سیستم آتش نشانی به غیر از پمپ های اصلی باید دو پمپ جوکی آتش نشانی (یکی برای پمپ اصلی و یکی هم برای پمپ آماده به کار) وجود داشته باشد، این دو پمپ جوکی باید در حالت خودکار (اتوماتیک) باشند.

ظرفیت پمپ های جوکی باید برای جبران فشار مورد نظر سیستم آب آتش نشانی در صورت هرگونه نشتی جزئی از شیرها، لوله کشی یا هیدرانت ها و… کافی باشد تا از راه اندازی پمپ های اصلی در مواقع غیرضروری جلوگیری به عمل آید.

ظرفیت پمپ های جوکی نباید کمتر از ۵ درصد و بیشتر از ۱۰ درصد میزان آب موجود در سیستم آتش نشانی طراحی شده باشد، از آنجایی که این پمپ ها فشار هدر را در شرایط غیر اضطراری حفظ می کنند و بنابراین هد آن باید بالاتر از پمپ های اصلی سیستم آتش نشانی باشد، فشار مکش می تواند حداقل ۰٫۳ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و حداکثر ۱٫۰۶ کیلوگرم بر سانتی متر مربع باشد.

پمپ باید بتواند ۱۵۰ درصد ظرفیت نامی خود را در حداقل ۶۵ درصد هد نامی تخلیه کند، هد Shut-off نباید از ۱۲۰ درصد هد نامی برای پمپ های افقی و ۱۴۰ درصد در مورد پمپ های نوع توربین عمودی تجاوز کند.

مثال:
فرض کنید کل نیاز آب آتش نشانی ۲۴۰۰ متر مکعب در ساعت محاسبه شود، آنگاه ظرفیت هر پمپ جوکی ۱۲۰ متر مکعب در ساعت (۵٪ از کل نیاز آب آتش نشانی) خواهد بود.

و فرض کنید فشار هدر طراحی شده به صورت ۱۰٫۵ کیلوگرم بر سانتی متر مربع محاسبه می شود تا در تمام مدت در شبکه حفظ شود (با توجه به اندازه، طول و تلفات و…) تا حداقل ۷ کیلوگرم بر سانتی متر مربع را در دورترین نقطه کاربرد از نظر هیدرولیکی برآورده کند، در دبی طراحی شده در آن نقطه، حداکثر فشار طراحی پمپ های جوکی ممکن است ۱۱٫۸ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و هد اختلافی در ظرفیت نامی ۱۱۵ MWC باشد (MWC = Meter of Water Column).

نتیجه گیری

در پایان به این نتیجه میرسیم که در هر مکانی نیازی به استفاده از جوکی پمپ نیست و این کار رابطه ی مستقیمی با سیستمی که استفاده می کنید دارد.

سوالات متداول

پمپی است که برای تامین افت فشارهای جزئی سیستم استفاده شده و معمولا اولین پمپی است که در بوستر پمپ ها روشن می شود

  • به منظور افت فشار و ثابت نگه داشتن فشار در تمامی زمان نشتی در مسیر
  • به منظور جلوگیری از روشن و خاموش شدن پمپ های اصلی در مصارف کمتر از جاکی پمپ استفاده میشود

اگر در سیستم نشتی وجود داشته باشد، ژاکی پمپ بعنوان اولین پمپ وارد مدار میشود، زیرا دبی پمپ جوکی به همان مقدار است، یا بعنوان مثال در مکانی، افت فشار آن قدر زیاد است که پمپ اصلی سریع وارد مدار خواهد شد بگونه ای که اجازه عمل کردن به پمپ پیشرو را نخواهد داد، به این علت است که از کلمه “معمولا” استفاده می کنند

زیرا باید به اندازه یک اسپرینکلر آبدهی داشته باشد و اینکه این پمپ هد بالا و دبی پایینی دارد

1 دیدگاه در “جوکی پمپ چیست و چه کاربردی دارد

  1. ممنون از مقاله خوبتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.
فروشگاه