بوستر پمپ آبرسانی چیست

مقدمه

در این مقاله از نافکو می خواهیم در مورد بوستر پمپ آبرسانی (سیستم تقویت کننده فشار آب) صحبت کنیم، بواسطه ورود به بحث بوستر پمپ های آبرسانی به بررسی گراف نوسان و شکل گیری بوستر ست آبرسانی و نحوه عملکرد سناریو آن که در زیر آورده شده خواهیم پرداخت و بعد از آن به طریقه محاسبات و انواع بوسترپمپ های آبرسانی می پردازیم تا بوستر پمپ آبرسانی را بطور کامل برای شما شرح داده باشیم.

بوستر پمپ آبرسانی Water supply booster pump چیست؟

به پمپ (پمپ های) تقویت کننده فشار با آرایش استاندارد گفته می شود که به منظور رساندن آب در مسیری با بیشترین افت فشار و بالا ترین مصرف کننده استفاده می شود، وظیفه بوستر پمپ آبرسانی نگه داشتن فشارلازم برای تامین شبکه مصرف با توجه به الگوی متغیر مصرف می باشد، پس میتواند یک یا چند پمپ باشد و نکته ای که باید در نظر داشت این است که تراکم مصرف، تعداد پمپ را مشخص می کند.

نحوه عملکرد بوستر پمپ آبرسانی

زمانی که کوچکترین مصرف را در ساختمان وجود داشته باشد (حتی به اندازه یک شیر سماور)، پمپ اول وارد مدار می شود (بسته به سناریو تابلو برق) دور آن نسبت به مصرفی که وجود دارد در ساختمان بالا میرود، اگر پیک مصرف داشته باشیم پمپ دوم یا رزور ممکن است بعنوان کمکی وارد مدار شود (که معمولا به ندرت اتفاق می افتد)، اکنون اگر مصرف کمی وجود داشته باشد به همین ترتیب از مدار خارج میشوند.

گراف نحوه عملکرد بوستر پمپ آبرسانی | بوستر پمپ آبرسانی | نافکو

کاربرد بوستر پمپ آبرسانی

  • در صنایع
  • مصارف خانگی
  • برج ها و مناطق مسکونی با واحد ها و جمعیت زیاد مانند ادارات، بیمارستان ها، مدارس، و سالن های ورزشی و تفریحی
  • کشاورزی و باغبانی (زمین های کشاورزی وسیع با متراژ بالا)
  • حوضچه های پرورش ماهی
  • تأمین آب مورد نیاز برای سیستم های اطفاء حریق

انواع روش های آبرسانی (سیستم پمپاژ آب مصرفی)

در این بخش قصد داریم انواع سیستم تقویت کننده فشار را در ۲ بخش کلی، پمپ تحت فشار و پکیج بوستر پمپ آبرسانی و زیر شاخه های آن را شرح دهیم.

انواع روش های آبرسانی (سیستم پمپاژ آب مصرفی) | نافکو

در اصل تقیسم بندی که در تصویر بالا مشاهده می کنید بر اساس تعداد مصرف کننده، ارتفاع فضای کاربری، نوع کاربری، منبع تامین کننده ی آب، نوع سنجش افت فشار و… است.

انواع بوستر پمپ آبرسانی

بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر

با توجه به مصرف در فضای کاربری و افت فشار مسیر ایجاد شده، پرشر ترنسمیتر نصب در مسیر خروجی پمپ این افت را دریافت و به درایو فرمان تغییر فرکانس برق ورودی از شهر به الکتروموتور را نسبت به مقدار مصرف می دهد و دور موتور را نسبت به مصرف تغییر می دهد.

عکس درایور و پرشر ترنسمیتر | بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر | نافکو

این کلیت و ماهیت بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر است، یعنی به ازای مصرفی که در فضای کاربری دارید، دور الکتروموتور را تغییر داده تا به همان اندازه آبدهی کند و در نهایت فشار را در سیستم ثابت نگه دارد.

همانطور که قبلا گفته شد هد و دبی مخالف هم هستن، یعنی اگر در پمپ هد (Head)  کم شود، دبی افزایش پیدا خواهد کرد و بالعکس، این مسئله در پمپ ها صادق است یعنی ماهیت و قانون پمپ هاست. اکنون سوالی که مطرح می شود این است که چگونه می توان تغییرات دبی را در یک پمپ داشته باشیم اما فشار ثابت باشد؟ در جواب باید گفت، به این دلیل که در سیستم از درایو، سنسور و بخصوص کنترلر روی درب تابلو فرمان استفاده می شود، تغییرات روی منحنی (Curve) پمپ را کنترل میکند، یعنی این قابلیت را دارد که کنترل کند، این تغییر دور در الکتروموتور باعث هماهنگی بین میزان مصرف و هد و دبی در پمپ میشود، پس وجود تجهیزی بنام پرشر ترنسمیتر (سنسور) به منظور تشخیص مقدار صحیح افت فشار لحظه ای و فرمان به درایو از اهمیت بالایی برخوردار است.

پرشر ترنسمیتر چیست؟

تجهیزی است که وظیفه آن دریافت افت لحظه ای فشار است و با چهار جریان ۲۰ میلی آمپری که به برد کنترلر روی درب تابلو فرمان نصب شده، انتقال می دهد و در نهایت دور موتور کنترل خواهد شد.

بوستر پمپ آبرسانی دور ثابت

با توجه به مصرف در فضای کاربری و افت فشار مسیر ایجاد شده که پرشر سوئیچ نصب شده در مسیر خروجی پمپ این افت را دریافت و امکان روشن و خاموش شدن به الکتروموتور را میدهد، در واقع تغییرات لحظه ای را نمی تواند تشخیص دهد، زیرا یک کلید صفر و یک است، در اصل ما تغییر فرکانس، تغییر دور در بوستر پمپ آبرسانی دور ثابت را نداریم و صرفا امکان قطع و وصل کردن الکتروموتور را می دهد.

پرشر سوئیچ | بوستر پمپ آبرسانی دور ثابت | نافکو

پرشر سوئیچ چیست؟

همانطور که از اسمش پیداست مانند یک سوئیچ عمل می کند، یعنی دو حالت صفر و یک دارد و فقط امکان روشن و خاموش کردن پمپ را فراهم می کند و امکان دریافت افت فشار لحظه ای را ندارد.

بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر با پرشرسوئیچ

در این نوع بوستر پمپ آبرسانی، در تابلو فرمان دارد به جای پرشر ترنسمیتر از پرشر سوئیچ استفاده می شود برای تشخیص افت فشار، به همین علت به این مدل دور متغیر غیر واقعی هم می گویند.

وجه اشتراک انواع بوستر پمپ آبرسانی

در واقع در این قسمت به وجه اشتراک انواع بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر، دور ثابت و دورمتغیر غیر واقعی (با پرشرسوئیچ) از لحاظ دیداری و فیزیکی خواهیم پرداخت:

وجه اشتراک انواع بوستر پمپ آبرسانی در مکانیکال است، یعنی در ادوات، شیرآلات، الزامات، کلکتور بندی، شاسی کشی، نوع پمپ ها و همه و همه چیز آنها مشترک است، پس زمانی که بخواهیم بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر را تعریف کنیم در واقع باید گفت تابلو فرمان دور متغیر (یعنی سیستم کنترلی دور متغیر)، پس وجه اشتراک انواع بوستر پمپ آبرسانی پمپ ها، مکانیکال و نحوه ساخت مکانیکال آنها است که در ۳ حالت یکی می باشد، چیزی که تغییر می کند قسمت الکتریکال آنهاست، یعنی زمانی که بخواهد این ۲ دو حالت بعنوان مثال دور متغیر و دور ثابت را از هم تشخیص دهید باید به تابلو فرمان و ادوات کنترلی تابلو فرمان مراجعه کنیم.

مزایای بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر نسبت به دور ثابت

  • کاهش چشمگیر مصرف برق بدلیل وجود درایو (اینورتر)
  • کاهش چشمگیر سر و صدای ناشی از روشن و خاموش شدن الکتروپمپ بدلیل وجود درایو
  • کاهش سر و صدای لوله های اصلی و فرعی بدلیل وجود درایو
  • استهلاک پایین الکتروپمپ و در نتیجه عمر بالای آن بدلیل وجود درایو
  • تزریق آب به اندازه درخواست مصرف کننده بدلیل وجود درایو
  • اعمال فشار ثابت در مصرف کننده ها بخصوص مصرف کننده های در ارتفاع بالاتر

انواع سیستم آب مصرفی از لحاظ اجرایی

مهم ترین عامل در نحوه اجرا، مسئله ارتفاع استاتیکی می باشد، با توجه به محدودیت فشار ۴ بار (طبق بخش ۱۶ مقررات ملی ساختمان) پشت مصرف کننده ها در تاسیسات ساختمانی، انواع اجرا را مورد بررسی خواهیم داد:

  1. نصب بوستر پمپ پشت بام و کنترل فشار با فشار شکن در طبقات
  2. بوستر پمپ مرکزی و مشترک و کنترل فشار با فشار شکن در طبقات
  3. بوستر پمپ به ازای هر زون (حالت ایده آل)
  4. استفاده از بوستر پمپ در طبقات (در برج های خیلی مرتفع انجام می شود)

نمای کلی بوستر پمپ آبرسانی دور ثابت | نافکو

جهت سفارش تولید، نصب و راه اندازی انواع بوستر پمپ آبرسانی با تیم طراحی و مشاوره نافکو در تماس باشد

سیستم آبرسانی با ست کنترل

شرح وظایف سیستم پمپاژ آب مصرفی با ست کنترل به شرح زیر است:

  • روشن شدن پمپ با هر بار تشخیص افت فشار در سیستم
  • خاموش شدن پمپ در صورت عملکرد خشک پمپ
  • امکان نصب روی الکتروپمپ های تکفاز را دارد (قابلیت ساپورت ۳ فاز را ندارد)
  • بر خلاف سیستم مجهز به کلید فشار اتومات و مخزن تحت فشار، حداقل جریان است که تعیین می کند چه زمانی پمپ متوقف یا خاموش شود، در ضمن ست کنترل توقف پمپ را برای ۷ الی۱۵ ثانیه به تاخیر می اندازد تا به منظور مصرف احتمالی، پمپ آماده بکار باشد.
  • به منظور نصب روی ساختمان ها با واحدهای خیلی زیاد محدودیت دارد.

نکته: این ۷ الی ۱۵ ثانیه به برند ست کنترل بستگی دارد که دور متغیر باشد ولی یک بازه زمانی تقریبا ۱۰ ثانیه ای، پمپ را روشن نگه داشته که در مواقعی که مصرف باز شد بتواند در همان لحظه آماده بکار شود، زیرا روشن و خاموش کردن مکرر پمپ فشار خیلی زیادی را بر روی شفت و پروانه وارد می کند و موجب خرابی خواهد شد.

نمایی از ست کنترل بوستر پمپ آبرسانی | نافکو

نمای داخلی ست کنترل

نمای داخلی ست کنترل بوستر پمپ آبرسانی | نافکو

نکته:  تنظیم فشار استارت؛ فشار از پیش تنظیم شده در کرخانه روی ۱٫۵ بار است

نکات کابردی ست کنترل در بوستر پمپ آبرسانی

  • در طول مدت طولانی عدم فعالیت، بویژه در فصل زمستان باید کاملا از آب نخلیه شود تا از آسیب دیدن آن جلوگیری شود
  • قبل از راه اندازی مجدد توصیه می شودف پیش فشار آن مجدد بررسی شود
  • چرخاندن پیچ تنظیم، حداکثر فشار تحویلی توسط پمپ را تغییر نمی دهد بلکه فشار روشن و خاموش شدن پمپ را تنظیم می کند
  • فشار آبی که پمپ باید داخل سیستم لوله کشی بعد از بستن شیرهای خروجی ایجاد کند، باید حداقل ۱ ابر بیشتر از فشاری باشد که برای پیچ تنظیم در نظر گرفته شده است

مشخصات فنی ست کنترل ها

مشخصات فنی ست کنترل | نافکو

اجزای تشکیل دهنده ست کنترل

اجزای تشکیل دهنده ست کنترل | نافکو

  1. کانکشن ورودی
  2. کانکشن خروجی
  3. نشانگر اصلی (نشانگر روشن)
  4. نشانگر خطا (در حال اجرا خشک)
  5. دکمه تنظیم مجدد (reset)
  6. فشار سنج
  7. ورودی برق شهر
  8. خروجی به سمت الکتروموتور
  9. پیچ تنظیم فشار استارت
  10. کانکشن شارژ مخزن تحت فشار
  11. فشار سنج پیش شارژ (اختیاری)

باید ها و نباید های نحوه نصب ست کنترل

  1. جهت نصب را صحیح انتخاب کنید:

    جهت صحیح نصب ست کنترل | نافکو

    *به شکلی نصب کنید که اگر ریزش آب وجود داشت از قسمت برد وارد نشود

  2. در فضای دفنی نصب نشود:

    عدم نصب ست کنترل در فضای دفنی | نافکو

    *زیرا میتواند بخار تولید کند و باعث آسیب شود، البته هر فضای بازی مدنظرمان نیست (مکانی که مسقف باشد)

  3. نصب فیلتر در مکش توصیه می شود:

    نحوه نصب فیلتر در مکش | نافکو

پیشنهاد مطالعه: بوستر پمپ آتش نشانی چیست

نکات مهم اجرایی در ست کنترل ها

  • فقط به منظور پمپاژ آب تمیز استفاده شود، برای استفاده آب دریا، فاضلاب، سیال قابل اشتعال، خورنده یا هر مایع خطرناک دیگر مناسب نیست
  • هیچ وسیله الکتریکی (مانند فلوتر و شیر) را بین ست کنترل و پمپ نصب نکنید

کتابچه (چک لیست) تعمیر و نگهداری بوستر پمپ آبرسانی

دانلود کتابچه تعمیر و نگهداری بوستر پمپ آبرسانی نافکو

نتیجه گیری

در پایان باید گفت که سیستم بوستر پمپ بشدت در بحث آبرسانی در ساختمان ها و مکان های مختلف تاثیر دارد، بطوری که ما مصارف روزانه برای رساندن آب در مسیری که بیشترین افت فشار و بالاترین مصرف کننده را دارد قطعا از تقویت کننده های فشار آب استفاده خواهیم کرد.

شرکت نوین آبفشان فراکنترل (نافکو) با سابقه و تجربه ای بیش از ۱۱ سال در زمینه ی تولید و راه اندازی بوستر پمپ های آبرسانی، ابتدا بصورت تخصصی اقدام به نیاز سنجی مصرف کنندگان کرده و پس از بررسی و تحلیل نیازها و محیط اجرای پروژه، اقدام به تولید، نصب و راه اندازی بوستر پمپ های آبرسانی خواهیم کرد. تیم فنی و مشاورین ما از مرحله ۰ تا ۱۰۰ تولید تا نصب و بهره برداری بوستر پمپ های آبرسانی در کنار شما خواهند بود. جهت استعلام قیمت بوستر پمپ آبرسانی می توانید با کارشناسان ما در تماس باشید، برای اطلاعات بیشتر به تماس با ما مراجعه کنید.

سوالات متداول

به پمپ (پمپ های) تقویت کننده فشار با آرایش استاندارد گفته می شود که به منظور رساندن آب در مسیری با بیشترین افت فشار و بالا ترین مصرف کننده استفاده می شود، وظیفه بوستر پمپ آبرسانی نگه داشتن فشارلازم برای تامین شبکه مصرف با توجه به الگوی متغیر مصرف می باشد.

بوستر پمپ های آبرسانی کابردهای مختلفی در صنایع، مصارف خانگی، برج ها و مناطق مسکونی، صنعت کشاورزی و باغبانی، پرورش ماهی و تامین آب مورد نیاز سیستم اطفا حریق و… دارند.

در دور ثابت با ورود پمپ ها به مدار، با توان نامی خود شروع بکار می کنند ولی در دور متغیر بعلت وجود درایو و همچنین سنسور فشار در خروجی، مصرف توان پمپ را به حداقل می رساند و در دبی مورد نیاز ما فشار پمپ را ثابت نگه می دارد.

همیشه بودن اینورتر نشان دهنده ی دور متغیر بودن نیست، این حالت دور متغیر با پرشرسوئیچ نامیده میشود.

پیشنهاد می شود در جایی که مصرف کم است مانند ویلاها استفاده شود، زیرا کمتر به این مکانها مراجعه میشود و معمولا منابع تحت فشار را نخواهند بست، در چنین موقعیتی یک ست کنترل نصب خواهند کرد و نیازی به رسیدگی مکرر وجود ندارد مگر در مواقعی که اتفاق خاصی رخ داده باشد.

دو علت می تواند داشته باشد: ۱- ست کنترل بالعکس نصب شده باشد ۲- فرآیند هواگیری به درستی اجرا نشده باشد، جهت مشاده راه حل ها و اطلاعات بیشتر می توانید به کتابچه (چک لیست) تعمیر و نگهداری بوستر پمپ آبرسانی مراجعه کنید.

زمان خرابی درایو، برد کنترلر یا زمان خرابی پرشر ترنسمیتر، پیشنهاد میشود که شما به ازای هر پمپ یک پرشر سوئیچ روی کلکتور خروجی نصب کنید.

وجه اشتراک بوستر پمپ های آبرسانی دور متغیر و ثابت و دور متغیر با پرشر سوئیچ، بخش مکانیکال میباشد، یعنی ادوات، شیرآلات، الزامات، کلکتور بندی، شاسی کشی و … می باشد.

اختلاف ظاهری آنها در تابلو برق می باشد، بگونه ای که دور متغیر دارای درایو یا اینورتر می باشد و دور ثابت فاقد آن است (تابلو برق دور ثابت به شکل ستاره مثلث می باشد).

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.
فروشگاه